De herinrichting van Lage Vuursche is een project waarbij een groot gedeelte van de openbare ruimte wordt vervangen. We gaan naast de verkeersveiligheid en de identiteit van het dorp, het verduurzamen van de buitenruimte aanpakken. Denk dan bijvoorbeeld aan aanpassingen aan het veranderende klimaat, duurzame materialen en het in stand houden van de biodiversiteit.
In 2022 hebben we samen met ontwerpbureau Maris de eerste schetsontwerpen aan u gepresenteerd. Tijdens schetsavonden en online zijn veel ideeën en knelpunten met ons gedeeld. Met de opgehaalde informatie, gesprekken binnen de gemeente, Stichting Welzijn en de Contactcommissie Lage Vuursche is onderzocht hoe we het ontwerp kunnen verbeteren.
Daarna is het even stil geweest, onder andere door meerdere personele wisselingen bij de gemeente. De afgelopen tijd hebben we de projectgrenzen bepaald en onderzoek gedaan naar de kabels, leidingen en riolering onder de grond. Het onderzoek is verder uitgewerkt in een voorlopig ontwerp. Dit voorlopige ontwerp en de verdere herinrichtingsplannen willen we u graag presenteren.
Ontwerp
In het onderstaand ontwerp hebben we rekening gehouden met het rijke verleden van Lage Vuursche en met zoveel mogelijk aandachtspunten vanuit de omwonende. De buitenruimte krijgt met de herinrichting een nieuwe toekomst, met een hoofdrol voor het dorpse karakter.
Uitgangspunten voor de opgave in Lage Vuursche:
- Voor het inrichtingsplan werken we met de volledige algemene ruimte en enkele privé percelen.
- Er komen klinkers in de rijbaan in plaats van asfalt.
- Grind in de Dorpstraat blijft behouden.
- De huidige riolering wordt vervangen door een gescheiden rioolsysteem, met het afkoppelen en zoveel mogelijk infiltreren van regenwater.
- Groenvakken worden vervangen en extra toegevoegd.
- Gevaarlijke bomen en bomen met korte levensduur worden gekapt en vervangen.
- De straatverlichting wordt verduurzaamt door het toepassen van LED lampen.
- NUTS bedrijven krijgen de kans om hun verouderde kabels en leidingen te vervangen.
Bomen
We hebben de bestaande bomen in Lage Vuursche onderzocht. Een aantal bomen worden tijdens de werkzaamheden gekapt. De gekapte bomen worden zo veel mogelijk gecompenseerd in het plangebied. De onderstaande kaart geeft weer waar bomen gekapt en bijgeplant worden.
Een aantal te kappen karakteristieke bomen zien we als “erfstukken” van het dorp en zouden we deze graag in een andere vorm “teruggeven” aan de inwoners. We hebben Stichting Baarnsche Bomen gevraagd om met ons mee te denken aan het behoud van deze bomen.
Stichting Baarnsche Bomen heeft zich tot doel gesteld om lokaal hout middels duurzame en ambachtelijke verwerking terug te brengen in de Baarnsche leefomgeving door het om te zetten in fysieke duurzame en ambachtelijke producten als tafels, banken en kleinere gebruiksvoorwerpen als bijvoorbeeld snijplanken en kommen. Tijdens de inloopavond van 11 juli hoort u meer over de voorgestelde plannen t.a.v. hergebruik bomen.
Daarnaast onderzoeken we of een van de te verwijderen jonge bomen in het Dorpstraat verplantbaar is. Indien dat mogelijk is zoeken wij een inwoner van Lage Vuursche om deze te adopteren en te herplanten in zijn/haar tuin.
Nieuw riool
Het riool in Lage Vuursche is nu nog ‘gemengd’. Dat wil zeggen dat het relatief schone regenwater van de straat samen komt met vuil (huishoudelijk) afvalwater in één buis. Vervolgens gaat het water gemengd naar de rioolwaterzuivering.
Gemengde riolen zijn niet efficiënt en hebben belangrijke nadelen:
- Regenwater zakt niet de bodem in, maar wordt afgevoerd. Daardoor verdroogt de bodem en de natuur.
- De afvoer van het regenwater naar de rioolwaterzuivering kost energie.
- Schoon regenwater wordt vermengd met vuil water. Daarna moeten we veel moeite doen om het water weer schoon te krijgen.
- Door zwaardere buien tegenwoordig, kan het regenwater de riolen en putten overstromen. Dat geeft niet alleen wateroverlast, maar ook vuil water op straat of in vijvers. Dit is ongezond voor mens en dier.
We vervangen in Lage Vuursche zo veel mogelijk gemengde riolen door een gescheiden riolering. We plaatsen 2 nieuwe riolen. Een riool voor het afvalwater uit de huizen. En een riool voor het regenwater zodat het regenwater niet meer verloren gaat. Dit regenwaterriool staat in open verbinding met vijvers en sloten of stroomt direct in de bodem om het groen te voeden
Afkoppelen regenwater
Klimaatsverandering. De meningen zijn erover verdeeld, maar we kunnen er niet omheen dat we steeds vaker te maken hebben met extreme regenbuien. Deze buien zorgen soms in korte tijd voor veel water op straat. Ook ervaren we vaker periodes van hitte en droogte. Helaas hebben we geen grip op deze weersextremen, maar met een aantal aanpassingen kunnen we er samen wel voor zorgen dat onze omgeving leefbaar blijft.
Hier leest u waarom het zo belangrijk is om regenwater af te koppelen van de riolering en hoe u kosteloos kunt meedoen aan dit project.
Hoe werkt het nu?
Bij de woningen en panden stroomt het regenwater van de daken, terrassen en inritten via het riool naar de rioolwaterzuivering. In hetzelfde riool komt ook het afvalwater uit uw huishouden terecht, bijvoorbeeld uit de gootsteen of het toilet. Tijdens een hevige regenbui raakt de riolering soms overbelast, waardoor (riool)water op straat blijft staan. Ook kunt u in thuis problemen ervaren. Door het regenwater af te koppelen van de riolering belasten we de riolering minder. Bovendien trekt het regenwater rechtstreeks de bodem in en zorgt voor minder verdroging in tijden van droogte.
Afkoppelen met een ondergrondse buis
Om het regenwater vanaf uw dak naar het nieuwe regenwaterriool in straat te brengen sluiten we de regenpijp (aan de voorzijde van uw woning) aan op een afvoerleiding. Deze loopt over uw grond en we moeten dan ook daar een stuk graven. Het regenwater infiltreert vanuit dit riool in de bodem. Om de buis schoon te houden plaatsen we een bladscheider in elke aangesloten regenpijp.
Garantie
De afvoerleiding wordt geplaatst op uw privégrond. Als u besluit mee te doen, wordt u hier eigenaar van en bent u zelf verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud. Uiteraard mag u van ons een zorgvuldige aanleg verwachten, zoals dat vooraf met u is besproken. Binnen dit project geldt een garantie van een jaar voor zowel de aanleg als de beplanting. Deze garantie gaat in als de voorziening aan u wordt overgedragen (bij de handtekening voor oplevering).
Wat betekent dit voor u?
Eenvoudig gezegd; we leggen een ondergrondse leiding aan bij u in de tuin aan. Maar regenwater afkoppelen van de riolering vraagt om maatwerk. De ligging van de leiding is afhankelijk van uw situatie. Hieronder kunt u stap voor stap lezen hoe we te werk gaan.
Nog even voor u op een rijtje:
- Deelname is geheel vrijwillig. Tot aan de ondertekening kunt u altijd nog nee zeggen.
- De afkoppeling van de voorzijde van de woning is kosteloos voor u.
- In principe worden de werkzaamheden binnen 1 dag uitgevoerd.
- Voor het afkoppelen van de achterzijde van uw woning kunt u gebruik maken van de subsidieregeling
- U ervaart minder wateroverlast op straat tijdens extreme regenbuien.
- Uw tuin heeft minder last van verdroging in tijden van droogte.
- Het schone regenwater hoeft niet onnodig gezuiverd te worden.